Saturday, November 2, 2013

Krönika: En resa genom åren med Diego Sanchez | MMA i Sverige ...



Millad Salehivand återberättar den pågående historien om en av de mest publikkära fighters i UFCs historia. En karriär kantad av toppar och dalar samt sju Fight of the Night utmärkelser.


Med 1:50 kvar av den första ronden får Melendez in armbågen som kommer att öppna upp såret ovanför Sanchez vänstra öga. Ett sår som domaren kommer att kräva läkarundersökning för vid två tillfällen. Ett stort jack som nästan i förtid avslutar en av de bästa matcher vi fått ta del av under det snart gångna året.


Melendez träffar honom rakt på käken och tvingar Sanchez kropp att ge vika så till den grad att hans vänstra knä nuddar duken vid slutsignalerna av den första ronden. Ett ”stå brett och slå” utbyte som kommer att sätta prejudikatet för resten av kvällens ge och ta. Men likväl som många andra andra har försökt genom åren, likväl som bedragande kompisar har försökt genom åren och likväl som alkoholen och drogerna har försökt genom åren. Så finns det ingenting som kommer att sänka Diego Sanchez denna kväll heller.


Hans historia är inte så annorlunda från de flesta killar som fick sin inspiration och motivation från Royce Gracie och de singelnumrerade UFC galorna, och om tron om att den mindre mannen kan besegra de större männen. En tro som än idag fyller kampsportsgymmen och Jiu-jitsu mattorna runtom världen. Det är i gymmet det oftast brukar stanna för många av oss. Inte för Sanchez.



I had gotten into some good streetfights, where i´ve fought some really big tough guys and came out on top. And I realized, okey I might be pretty good at this



De vunna gatuslagsmålen tillsammans med att ha erövrat titeln New Mexico State Champion i Brottning på High School nivå, hade gett den unge Sanchez det självförtoende han behövde för att tro att detta var något han kunde syssla med. Så med tron i bagaget sökte han upp mannen som skulle komma att forma de närmaste åren av hans karriär, Greg Jackson.



In the old days when we from Albuquerque and we would go all over the world to fight, nobody ever expected us to win. No ones ever heard of albuquerque New Mexico. I mean he really kinda put us on the map. He was the guy who bridged where we were, to where we were going.



Vad som följde under tiden med Greg Jackson var elva obesegade matcher och en biljett. En biljett in i ett hus som var UFCs stora satsning för att tjäna pengar och vända på den blödande skuta som de förra ägarna hade lämnat efter sig. En realitysatsning som gick under namnet The Ultimate Fighter.


TUF tiden och The Nightmare epoken


Att Forrest Griffin vann över Stephan Bonnar i en match som förändrade MMA landskapet och höjdes dess popularitet vet vi alla. Men många glömmer att den första säsongen av TUF inte bara hade en vinnare i form av Griffin. Den förste var Diego ”The Nightmare” Sanchez, som i matchen innan stoppade en annan framtidastjärna och viktpendlare. Kenny Florian fick se sig besegrad i den första ronden, och Sanchez framtid inom den nu pånyttfödda organisationen såg ljus ut.


Till nästa match gick han ner till den mer passande klassen weltervikt. Gick fyra matcher till, obesegrad. Varav en av dessa mot en annan ung dåvarande stjärna i Karo Parisyan. En match som blev tilldelat Fight of The Year (2006). Tre månader senare efter den vinsten, i december -06 vann han ytterligare en match. Nu mot Joe ”Diesel” Riggs.


Men det var också nu som de personliga problemen skulle börja hopa sig för Sanchez. Efter matchen mot Riggs testade han positivt for Marijuana. Straffet? Avstängning i tre månader och en bot på 500 dollar. Det visade sig vara början på vad som komma skulle. 2007 skulle i sin helhet visa sig vara ett brutalt år för den unge Sanchez.


Efter att ha samlat på sig ett obefläckat 17-0 rekord. Var det dags för två förluster i rad. Inte vilka killar somhelst ska vi tillägga, men förluster likväl. Josh Koscheck och Jon Fitch som bägge visade sig vara ett nummer för starka för den mindre Sanchez. Kritiker menade på att flytten från mentorn Greg Jackson och de trygga rutinerna i hemstaden Albuquerque till festandet och rockstjärnelivet i San Diego inte var bra för Sanchez. Nu med två förluster på raken hade kritikerna fått än mer vatten på sin kvarn. Det snabba levernet hade satt sina spår.


Lättvikten och mötet mot Penn


Trots sina personliga bekymmer hittade han tillbaka till vinnandet. Efter vinsterna mot Bielkheden och Fiorovanti beslöt han sig för att droppa ner till den viktklass som bättre passade hans ram. Två vinster över dåvarande toppkillar i form av Joe Stevenson och Clay Guida följde i lättvikten. Två Fight of the Night utmärkelser till, likaså. Matchen mot Guida var definitionen av ett krig. En match mellan två absoluta atleter. Vältränade och välförberedda. Tillsammans bjöd de på en högoktanigshow som inte lämnade någon oberörd. Vinsten mot Guida ledde till en titelchans. Mellan Sanchez och bältet stod nu bara B.J. Penn. Bara B.J. Penn.


Med ett sår som kan liknas det som han fick i den första ronden mot Melendez, dock högre upp i pannan, så var det slut i den femte ronden. Penn hade med hjälp av sitt högra skenben öppnat upp Sanchez så pass illa att Herb Dean varit tvungen att ropa in läkaren. Läkaren hade i sin tur varit tvungen att avrbryta matchen med vetskapen om att ingen summa vaselin med tillhörande koagulat i världen skulle kunna få blodet från utmanarens panna att sluta rinna. Som om inte förlusten mot Penn inte var jobbigt nog, så skulle livet utanför fightingen ta honom till nya lågvattenmärken. I en öppenhjärtlig intervju som gjordes augusti 2011 med MMA-Weekly berättade Sanchez vad som skedde i vaket av titelförlusten och om den fallande spiral han plötsligt fick sig finnas i.



I lost control of life. I had just made my biggest payday and I was just down about the loss. That was my dream to become world champion, and it still is. But it was at my fingertips and the way I lost, getting cut, so brutally cut, I was beat up…. I let a person that I thought was a friend, a real close friend, someone that would help me with finances, I had him helping me out with stuff. Turned out I got embezzled for over $170,000. He conned me…. I was sucked into a life of sin. I was smoking weed, I was drinking, partying, and it just really, truly held me back from my potential.



The Dream epoken


Han flyttade tillbaka till New Mexico. Tillbaka till Greg Jackson som välkomnade honom med öppna armar. Bytte smeknamn från The Nightmare till The Dream. Men det skulle dröja ett antal månader innan han skulle vinna igen. Men vad som skulle komma ske i samma veva visade sig också oundvikligt. Han skulle komma att bli en person som folk kanske inte alltid förväntade sig vinna alla sina matcher. Men som folk alltid förväntar sig ska bjuda på en show. Med brist på metaforer, en Chris Lytle typ utav person. Kanske till och med lite Chris Leben esque. Av hans senaste fem matcher sedan förlusten mot John Hathaway har alla matcher förutom vinsten mot Gomi I Japan tilldelats Fight of the Night. Tänk lite på det. Av hans senaste fem matcher så har han tilldelats priset Fight of the Night fyra gånger. Vilket leder oss till den senaste matchen och där vår historia började…


Snart två veckor har nu gått sen jag stod upp i min lägenhet med en klump i magen och glansiga ögon. Alla symptom som är initialla och som oundvikligt kommer att leda till en vuxen mans tårar. I total hängivelse och ödmjukhet för vad Melendez och Sanchez visade och bjöd på. Melendez dominerade men Sanchez vägrade ge upp. Men det är också lite det som är grejen med Diego Sanchez. Jo mer man trycker desto starkare står han emot. Ju fler motgångar han har desto starkare visar han sig. Det finns nog ingen fighter idag inom organisationen som har en sån stark tredje rond som Diego Sanchez har.


När uppercutten från Sanchez träffade och sänkte Melendez i den tredje visste jag inte vart jag skulle ta vägen. Jag kunde inte förstå hur han fortfarande kunde vara med i matchen så pass, än mindre till det bittra slutet. Melendez reste sig dock upp. Men Sanchez fortsatte hetsa och provocera. När slutsignalen gick så var det klart vem som vann. Men det kanske inte spelade så stor roll denna natt. För i slutändan så var det ytterligare en match som kan agera som en metafor för det liv han har levt. Ytterligare en gång i karriären han vägrat vikt sig under de massiva påfrestningar utdelade av en extern kraft. Ytterligare en gång som han vägrat gått ner.


You never got me down Ray.


/Millad Salehivand


Registrera dig hos Unibet via Kimura.se och få 120% bonus


Vi arrangerar resor till UFC i London där Alex möter Lil Nog. Läs om paketresan här




Source:


http://www.kimura.se/kronika-en-resa-genom-aren-med-diego-sanchez






The News from http://always-jessica.blogspot.com